food & spirit

Gasztronómia. És minden, amit érdekesnek találok. "Mindenevő" vagyok. Nekem, egy jól megírt Töltött káposzta recept olvasása többet jelent, mint három közepesen megírt novelláé. Ha valaki elolvassa Hamvas Béla, Rántott leveséről szóló gondolatát, akkor már nincs is miről beszélnem.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2013.05.21. 21:51 Foodafok

Vajhal, Kígyómakréla, Escolar, White Tuna

Az escolart az egész világon szeretik, tehát az európai országokban is megtalálható, így hazánkban is. Az escolart több néven is ismerik: fehér húsú tonhal, olajhal, Hawaii olajhal, Hawaii vajhal, kígyómakréla és közönséges vajhal.

Magyarországon, vajhal néven ismerik,és a halkereskedő cégek is ezen a néven forgalmazzák. A zavart az okozza, hogy az escolart nagyon sok országban keverik a többi hallal. New York-ban például néhány sushi étteremben az étlapon szereplő fehérhúsú tonhal, ami a sushi vagy sashimi alapanyaga, az nem volt más, mint az escolar. Magas olajtartalma miatt, az arra érzékenyeknek vigyázniuk kell, hiszen hashajtó hatása lehet, ezért több országban tiltó listára került. Japánban több helyen is korlátozzák, olyannyira, hogy nem is kerülhet forgalomba az escolar. Európában, több ország is fontolóra vette, hogy betiltsák, vagy legalább is korlátozzák a forgalmazását. Viszont a forgalmazást nagyon szigorúan veszik, és kötelezik az eladót, hogy a csomagoláson lévő címkén tüntessék fel, a hal magas olajtartalmát, valamint az egészségre gyakorolt hatását is. Ezt a módszert vette át hazánk is.

Trópusi és mérsékelt égövi tengerekben és óceánokban fordul elő. Sós vízi környezetet, 200-1100 méter mélységig szereti. Tápláléka elsősorban halak, rákok, tintahalak, polipok, puhatestűek. Sötét inkább barnás színezetű hal. Ahogyan idősödik úgy lesz egyre sötétebb és sötétebb, míg végül teljesen feketévé változik. A teste hasonlít a tonhalak alakjához bár azoknál kisebb, a test torpedó alakú. Az Escolar szervezete nem bontja le a táplálékai húsában megtalálható viaszésztereket azaz óriás zsírmolekulákat, ezért ez a halolaj vagy halzsír beépül a hal szervezetébe, ami által a húsának 14-25% olaj.

Az Escolarnak, vagy vajhalnak az íze attól függően változik, hogy nyersen, kissé átsütve vagy teljesen átsütve fogyasztjuk. A hús állaga nagyon érdekes, hiszen egyrészről kemény és tömör a textúrája illetve szuperfényes a felülete, ha csak nézzük, másrészről selymesen rugalmas szerkezetű és érzékeny, ha tapintjuk.

Az íze, egy csodálatos ínyencfalat, egy igazi különlegesség. Figyeljünk az ízesítésre, mert nem fogadja túl jól a fűszerezést a hal húsának magas olajtartalma miatt. Míg egy fehérhúsú tőkehalnál, elég pár perc sózás, ízesítés és sütés után a halhús legmélyebb régióiban is érezzük a fűszerezés hatását, addig az escolarnál a fűszerek vagy ízesítő anyagok felszívódása, beépülése, és az ízesítő hatás kifejtése, sokkal hatékonyatlanabb. De igazándiból nincs is rá szükség. Hogy miért? Azért mert amit a kezünkben tartunk, az egy igazi ÍZBOMBA. Nos, a probléma itt kezdődik. A jó íz miatt, csak ennénk, csak ennénk megállás nélkül. Ezáltal a gyomrunk telítődik a sok olajjal. Agyunk tudja ezt, ezért azt mondja: ELÉG, de ha a jelzés túlkésőn érkezik, akkor másnap kellemetlen meglepetésben lesz részünk Arról nem is beszélve, hogy emlékeinkre egy kevés árnyék vetül. Szóval próbáljuk meg használni az agyunkat és tudjunk megállni a falatozással.

TEHÁT:

Az igazi vajhal neve angolul: butterfish, avagy közismertebb nevén aratóhal.

forrás: oceancowboy

escolar.jpgEscolar

butterfish.jpgButterfish

1 komment

Címkék: gasztro hal


A bejegyzés trackback címe:

https://usubufood.blog.hu/api/trackback/id/tr115311994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása