food & spirit

Gasztronómia. És minden, amit érdekesnek találok. "Mindenevő" vagyok. Nekem, egy jól megírt Töltött káposzta recept olvasása többet jelent, mint három közepesen megírt novelláé. Ha valaki elolvassa Hamvas Béla, Rántott leveséről szóló gondolatát, akkor már nincs is miről beszélnem.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2010.11.02. 00:23 Foodafok

Pasztinák vagy inkább paszternák

A paszternák és a fehérrépa között hasonló színük, alakjuk és felhasználásuk miatt nehéz különbséget tenni, bár a különbség létezik. A paszternák ízletesebb gyökér, bár méltánytalanul hanyagolt, míg a fehérrépa tulajdonképpen a petrezselyem gyökere.

A paszternák (Pastinaca sativa) a burgonya megjelenéségig az egyik legfontosabb zöldségféle és eledel volt. Magyarországon több néven is ismert, a leggyakoribbak a paszternák, az olaszrépa, pasztorma, pasztormány, mohrépa, makác és helytelenül az édesgyökér. A répával rokon és Európában őshonos. Már az ókorban is ismerték.

 

A paszternák téli zöldség, íze az első fagyok után a legfinomabb és a többi gyökérzöldséghez hasonlóan pincében raktározható. A paszternák és a fehérrépa a húsleves elmaradhatatlan része, igaz avatatlan szemnek könnyen összekeverhetőek. A paszternák nőhet vastagabbra, mint a fehérrépa, és színe nem annyira fehér, inkább enyhén karamellbe hajló aranysárga. Azonban nem szín és méret alapján érdemes különbséget tenni a két fehér gyökér között, hanem levélnövekedésük alapján. A fehérrépa zöld része a petrezselyem, de akkor sem kell kétségbe esni, ha már nincs a gyökéren, ugyanis a fehérrépa csúcsosan, kúpszerűen növeszti leveleit. Ezzel szemben a paszternáknak „beeső” a gyökér és a levél kapcsolódása.

 

A paszternák felhasználása nem csak megegyezik a fehérrépáéval, hanem túl is mutat rajta. A paszternák ízletesebb és édeskésebb, ezért leveszöldségként mérsékelten célszerű alkalmazni, különben a húsleves csalódást fog okozni. Különösen a babételek készítésénél javasolt a használata. A paszternák édeskés íze a répáéval hasonlatos. Leveszöldségen kívül a paszternák igen változatosan elkészíthető: lehet sütni, készülhet belőle chips, püré, krémleves, lehet sütni olajban, de lehet párolni is. Az angol és amerikai konyha édességeket is készít belőle, az egyik legismertebb, amikor édesburgonyával (batátával) és pillecukorral sütik össze. A gyökérből nyert anyagokat a likőriparban használják ízesítőként. A gyökér keményítőt, fehérjét, pektint és C-vitamint tartalmaz. A növény levelei is alkalmasak főzelék készítésére.

 

A paszternák energiatartalma több mint a kétszerese a fehérrépáénak, B1 és B2 vitaminokban is gazdagabb. A legtöbb ásványi anyagot tartalmazza mindkettő növény, így többek között kalciumot, káliumot és magnéziumot is.

 

Gyógyhatása:

Hatóanyagai hasonlóak a petrezselyeméhez, gyökerének főzete vizelethajtó, görcsoldó, vese- és epekő, illetve gyomorbajok esetén jó hatású.

 

Szólj hozzá!

Címkék: zöldség vegetáriánus pasztinák


A bejegyzés trackback címe:

https://usubufood.blog.hu/api/trackback/id/tr862414963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása