food & spirit

Gasztronómia. És minden, amit érdekesnek találok. "Mindenevő" vagyok. Nekem, egy jól megírt Töltött káposzta recept olvasása többet jelent, mint három közepesen megírt novelláé. Ha valaki elolvassa Hamvas Béla, Rántott leveséről szóló gondolatát, akkor már nincs is miről beszélnem.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2010.12.05. 12:33 Foodafok

Menta

Az ajakosok családjába tartozó Mentha nemzetség mintegy 25 fajt és számos hibridet foglal magába. A nagy alakgazdagság miatt áttekinthetőségük nem könnyű. A borsos menta is kereszteződésből jött létre. Mesterségesen állították elő, ezért természetes körülmények között nem fordul elő, bár gyakran találkozunk termesztésből kivadult és elfajzott alakjaival. A 3-4 termesztett mentafaj közül a borsos menta a legjelentősebb.

Évelő növény, gyökere vékony fonálszerű, fehér színű. 3-4 mm vastag gyökértörzse tompán négyszögletes (szár jellegű), sötétbarna. A szárcsomókon apró, fehér allevelek találhatók, innen indulnak ki a vékony gyökerek és a föld feletti hajtások. A gyökértörzsből kiinduló tarackok az egy méter hosszúságot is elérik, kezdetben fehérek, később ibolyaszínűvé válnak. A legfelső ibolyaszínű szár a föld felszínén fut és fontos szerepet játszik a növény tovaterjedésében, ugyanis gyökér- és hajtásképzésre ez a legalkalmasabb. Négyoldalú, gyéren szőrös, kissé pirosló szára 60-80 cm magasra nő meg és csak a felső részén ágazik el. Tojásdad-lándzsás, keresztben átellenesen álló szárleveleinek válla kerekded.  A levéllemez mindkét oldalán illóolajtartó mirigyszőrök találhatók, amelyek kissé besüllyednek a levél szövetébe.

A levéltelen virágzat 6-8 álörvből álló, szaggatott, keskeny füzér. Négy, általában meddő porzója egyforma hosszú. Termője négybarázdájú, apró, vörösesbarna, négy részre hasadó makkocska képződik belőle. Termést, csíraképes magot csak ritkán érlel.

 

Környezeti igénye:

Szélsőséges hőmérsékleti körülmények között is jól termeszthető. 10-12 °C-on megindul a növekedése és ha nincs nagyobb hőingadozás, akkor egyenletesen fejlődik. 20-22 °C-nál nem igényel nagyobb meleget, de a 30-32 fokot is elviseli. Sekélyen futó gyökérzete ellenére igen jól áttelel, zöld hajtásai is kibírják a mínusz 5-6 °C-ot. Föld alatti hajtásrendszere hó nélküli száraz, kemény teleket követő tavaszon is kihajt, hó borítással a nálunk előforduló leghidegebb telek sem okoznak kárt benne. Hőigénye alapján Magyarország hűvösebb területei is megfelelőek számára.

Erősen fényigényes. Nemcsak az árnyékot nem szereti, hanem tartósan borús időben az illóolaj-tartalma is erősen csökken. A fényerősség és a megvilágítás időtartama sem mellékes számára. Értékes, magas illóolaj-tartalmú hajtások hosszú nappalok hatására fejlődnek ki. Ablakban télen is termeszthető, igaz, a gyengébb megvilágítás idején fejlődő levelei kevésbé aromásak.

Vízigénye igen nagy, ez két okra vezethető vissza. Az egyik, a sekélyen futó gyökérzete, a másik, az igen nagy párologtatási együtthatója. Vízigénye a hajtásnövekedés kezdetétől a virágzásig meredeken emelkedik, a virágzás után egy darabig egyenletesen nagy, majd kissé csökken. Vágás után a vízfogyasztása ismét nő. Nemcsak folyamatos növekedéséhez, hanem az illóolaj-felhalmozáshoz is sok vízre van szüksége.

Szárazságban, vagy ha a talaj vízkapacitása tartósan 70-80%-os telítettség alá süllyed, illóolaj-tartalma jelentősen visszaesik.

A talaj iránt igényes növény. Ez az igényesség a talajszerkezetre és a tápanyag-összetételre vonatkozik. Mély rétegű, humuszban gazdag területet válasszunk termesztéséhez. Homokos vályog- vagy öntéstalajokon kívül a tőzegtalajokon is szépen virít, ha azok semleges, esetleg enyhén lúgos kémhatásúak. Szélsőséges (futóhomok, erősen kötött agyag) és ahhoz közel álló talaj sem alkalmas számára. Egyike a leginkább tápanyagigényes fűszernövényeinknek.

 

Termesztése:

Szaporítása vegetatív részekkel, föld alatti és feletti hajtásdarabokkal történik. Csíraképes magot ritkán terem, ezért sokkal biztonságosabb a növényi részekkel való dugványozás. Erre a legalkalmasabbak a föld alatti hajtások. A két-három éves töveket ősszel, a vágás után ássuk ki. Az indák víztartalma nagy, 80% körüli, ezért néhány óra alatt kiszáradhatnak, és telepítésre alkalmatlanná válnak. Azonnal ültessük el, esetleg fóliával, földdel takarjuk. Amennyiben a fagyokig nem tudjuk elültetni, akkor pincében; kiszáradástól védve tavaszig eltarthatjuk. A kiemelt 50-100 cm-es indákat 20-30 cm-es darabokra szétszedve, 50-60 cm-es sortávolságra, egymástól 5-8 cm-re ültessük el. A telepítés egyszerűsíthető, ha előre kihúzunk 15 cm mély barázdát, gyorsan belerakjuk az indákat, majd nedves földdel takarjuk. Mind a barázdakihúzást, mind a tövek kiemelését gyorsan, egymással párhuzamosan végezzük, hogy se a szaporítóanyag, se a talaj ne száradjon ki. A száraz talajt ültetés előtt alaposan töltsük fel vízzel és gyorsan ültessünk, mert a nyitott barázdában 15-20 perc alatt megfonnyadnak az indák. A télire kényszerből elvermelt indákat kora tavasszal, mihelyt rá lehet menni a talajra, el kell ültetni. Az őszi telepítés azonban sokkal biztonságosabb, mint a tavaszi. Tavasszal a kihajtás után azonnal kezdjünk hozzá a gyomtalanításhoz. Ez különösen fiatal telepeken fontos, mert később zárt állományt képez és árnyékolással jelentősen csökkenti a gyomok kelését. Az egyre jobban szétterpeszkedő növényeket később kapával könnyen megsérthetjük, ilyenkor már csak sekély, saraboló kapálást, illetve kézi gyomlálást végezhetünk. Nagy vízigénye miatt a csapadékviszonyoktól függően 4-7-szeri öntözést igényel. Ősszel, a fagyok beállta előtt szedjük fel és ültessük át vagy helyben hagyva 5-6 cm-es földdel takarjuk be a sorokat, a sorok közét feláshatjuk és műtrágyázzuk. Jól beállított ültetvény egy évben háromszor is vágható, 3-5 kg zöldtömeget adva.

A borsos menta és más mentafajok ültethetők erkélyládába, cserépbe; városi lakásokban kellemes illatukkal, üde színfoltot adnak.

Szedését egy évben kétszer végezhetjük. A lakásban vagy annak közelében tartott mentát fűszerezésre bármikor szedhetjük. Legértékesebb a levele, melyet a bimbók megjelenése előtt fosszunk le a szárról. Nem szükséges levágni a hajtásokat, alulról felfelé a levél kifejlődésével párhuzamosan szedjük. Nagyobb területről a virágzás kezdetén kaszával vagy sarlóval vágjuk le a növényeket 5-6 cm-es tarló visszahagyásával.

A gyűjtés, illetve a vágás optimális időpontja 10 és 16 óra között van, ekkor legmagasabb az illóolaj-tartalom.

Nálunk saját nemesítés nincs, a termesztésben található fajták és változatok angol eredetűek.

 

Felhasználása:

A mentafajok termesztésének és felhasználásának kezdete az ókorra nyúlik vissza, a borsos mentáé azonban csak 250 évre. Azóta azonban a legfontosabb mentafajjá lépett elő. A friss és szárított növényi részek összemorzsolva erős, mentolos illatúak, ízűk égető, majd hűsítő. Főként a gyógyászat, a kozmetikai ipar használja. Konyhai fűszerként, pl. húsfűszernek kevés helyen ismerik. Teák, italok ízesítésére kiválóan alkalmas. Cserépben nevelve a téli időszakban is mindig friss levelet tehetünk a teába. Saláták, hústöltelékek, sültek ízesítésére más fűszerekkel (izsóppal, majoránnával, kakukkfűvel) kombinálva használjuk.

A mentaolajat keverik parfümökbe, szájvizekbe, fogkrémekbe. A gyógyászatban étvágyjavítónak, szélhajtónak, emésztési zavarok ellen adják. Külsőleg kenőcsökben, ecsetelőkben a mentői baktériumölő hatása miatt gyulladáscsökkentőként és hűsítőként szerepel. Amerikában és Ausztráliában óriási mennyiséget használnak fel rágógumi ízesítésére. A felhasznált mentaolaj minőségét a fajtán kívül elsősorban a környezeti tényezők befolyásolják. A kereskedelemben kapható mentaolajok közül a legértékesebb az ún. Mitcham-olaj.

 

forrás: terebess

 

Szólj hozzá!

Címkék: fűszernövény fűszer


A bejegyzés trackback címe:

https://usubufood.blog.hu/api/trackback/id/tr382499288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása