food & spirit

Gasztronómia. És minden, amit érdekesnek találok. "Mindenevő" vagyok. Nekem, egy jól megírt Töltött káposzta recept olvasása többet jelent, mint három közepesen megírt novelláé. Ha valaki elolvassa Hamvas Béla, Rántott leveséről szóló gondolatát, akkor már nincs is miről beszélnem.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2010.11.01. 23:16 Foodafok

Radicchio (Cichorium intybus)

Kissé fanyar ízével csak nehezen lehet megbarátkozni. A tudományos magyarázat szerint az ember keserű ízérzékelése érik be a legkésőbb - savakkal (borral, citromlével esetleg ecettel) párolva, akárcsak a cikóriánál (legközelebbi rokona), könnyen meg lehet szabadulni a kesernyés íztől. De sikert lehet elérni a langyos vízben való áztatással is. Bár épp a kesernyés ízért felelős intybin nevű anyag az, melynek egészségünk érdekében sokat köszönhetünk (emésztést serkentő, valamint vér- és májvédő). Ezen kívül, igen alacsony a kalóriatartalma, ennek ellenére igen laktató tud lenni, viszont fontos ásványi anyagokkal van tele.

A radicchio (Cichorium intybus) olasz földön honos és grillezve előételnek, vagy pastával együtt, de inkább risottonak készítik a leggyakrabban. Ez az észak-olasz Veneto tartományának egyik jellegzetes fogása. Küllemre a harsány lilás színe miatt inkább csak salátában, nyersen mutat jól, megfőzve amolyan piszkos-pirosat mutatva kioldódnak a színei, ami nem túl szép látvány, de ízre kellemes. Vagyis párolt állapotban igazán nem tartozik a gusztusosan tálalható fogások közé! Ráadásul nyersen mégis kissé ropogós marad, de salátaágynak viszont már csak a színe miatt is remek.

A radicchio állagát tekintve egyébként is valahol a római saláta és a fejes káposzta között helyezkedik el.

 

Származás:

A nálunk még kevéssé ismert radichetta-, vagy veronai salátakülönlegesség észak-Olaszországból, a Po-völgyéből indult hódító útjára. Európa számos országában ismert és kedvelt salátaféle.

 

Érdekesség:

Az olaszok méltán büszkék erre, a tőlük származó finomságra, ezért termesztését is igen komolyan szabályozzák. Még Olaszországban is mindössze nyolc, szigorúan behatárolt mezőgazdasági körzet rendelkezik a radicchio termesztéséhez megfelelő engedéllyel.

 

Jellemzés:

Bár az endíviak családjába tartozik, a radicchio finom íze és külleme miatt is kiemelkedik egyhangú zöld rokonai közül. Szorosan egymásra boruló leveli közül a külső, sötétzöldek nem ehetőek. Belső, ehető levei élénk-piros, lila színűek, melyeket krém-fehér csíkok díszítenek emiatt olyan benyomást kelt, mintha az ember finoman kidolgozott olasz márványt nézegetne. Szép lila-fehér mintáját a fénytől való elzárással nyeri el. Ezek az erezett levelek kemények, roppanósak, ízük pikánsan kesernyés, enyhén borsos.

 

Melyiket vásároljuk?

Kizárólag az egészséges, tömör, ropogós levelű, élénk-piros példányokat vásároljuk. A korábban leszedett, vagy túl vastag erezetű levelek keserűek lehetnek.

 

Eltarthatóság, tárolás:

Leveleire bontva, megtisztítva, zacskóba, majd hűtőszekrénybe téve egy, míg eredeti állapotában (fejes) akár két hétig is eláll.

 

Elkészítés, felhasználás:

Nyersen élénkvörös-lilás színe miatt kitűnően érvényesül más salátákkal keverve, de önmagában is nagyszerű köret lehet. Hazájában, Olaszországban szívesen fogyasztják roston sütve, de ízesítenek vele különféle rizottókat is. Az alapos hideg vizes fürdőn és a gondos lecsepegtetésen kívül nem igényel különösebb ápolást.

 

Vitaminok, ásványok:

Igen nagy mennyiségű A-, C-vitamin , illetve folsav található a radicchio-ban. Az ásványi anyagok közül kalciumot, magnéziumot, foszfort és káliumot tartalmaz nagyobb mennyiségben.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: saláta olasz radicchio


A bejegyzés trackback címe:

https://usubufood.blog.hu/api/trackback/id/tr272414896

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: mcse training courses london 2019.03.21. 23:59:43

Can you order cake from costco over the phone - wousyzv

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása