Az aszalt sárgabarack télen is kiváló kálium- és vasforrás, érdemes tehát eltenni belőle. Ha netán, magunk készítenénk aszalt sárgabarackot, akkor soha ne használjunk ként az aszalt gyümölcshöz, mert ugyan szebb lesz tőle a színe, de egészségünknek egyáltalán nem tesz jót. Mikor nekiállunk befalni a sok frissen aszalt gyümölcsöt, jó, ha tudjuk, hogy milyen vitamint, és mennyi energiát fogyasztunk így el. Az összes aszalt gyümölcs megőrzi a gyümölcsök eredeti cukortartalmát, így mondhatjuk, hogy egy igazi energia bomba. Ha hozzávesszük azt, hogy mennyivel könnyebb nagy mennyiséget elfogyasztani belőle (mivel az aszalógép áldásos működése nyomán szinte egyáltalán nincs benne víz), különösen jó, ha eszünkbe jut a mértékletesség. Érdekes, hogy bizonyos tápanyagok (pl. a béta karotin) mennyisége a napfény hatására még meg is nő az aszalványban. Valamennyi aszalt gyümölcs jó az emésztésnek, hiszen magas rosttartalommal rendelkeznek. Kálium, A-vitamin, és vas, ami a jó szívműködésért és vízháztartásért felelős.
Szervezetünknek életfontosságú alkotóeleme a vas. Hiánya esetén fokozott fáradékonyság és kimerültség lép fel, a szervezet teljesítőképessége csökken. Súlyosabb formájában a hasnyálmirigy működése romlik, a vércukorszint emelkedik. Jellemző még a szomjúság, a szabálytalan szívverés, sápadtság, étvágytalanság, hidegérzés és a székrekedés, valamint ezek kombinációi, fejfájással párosulva. Legtöbbször a rossz táplálkozás következményeként, a vitamin, ásványianyag- vagy fehérjehiányos étrend miatt jelentkezik vashiány.
A vashiány fő oka a B2-, B6-, B12-, C-vitamin hiánya, illetve az ásványianyag-hiány, de jelentős szereppel bír a pantoténsav és a folsav elégtelen mennyisége is. A felsoroltakon belül a B12-vitamin hiánya a legfontosabb, ami az igazi vegetáriánusok körében igen gyakori.
Tehát, meg is szüntethető a vashiány bizonyos élelmiszerek váltakozó, de folyamatos fogyasztásával, melyek között feltétlenül szerepeljenek az aszalt gyümölcsök. Főleg az aszalt sárgabarack.
http://usubufood.blogspot.com/2010/10/nagy-zsanna-manna-es-csokolade-desszert.html
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.