food & spirit

Gasztronómia. És minden, amit érdekesnek találok. "Mindenevő" vagyok. Nekem, egy jól megírt Töltött káposzta recept olvasása többet jelent, mint három közepesen megírt novelláé. Ha valaki elolvassa Hamvas Béla, Rántott leveséről szóló gondolatát, akkor már nincs is miről beszélnem.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2010.10.30. 12:54 Foodafok

Aszalt szilva

Kevesen tudják, hogy az aszalt szilva erős antioxidáns hatású. Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek az úgynevezett szabad gyökök, amelyek sejtkárosító, sejtpusztító hatásúak, és gátolják számos létfontosságú életfunkciónkat. A szabad gyökök károsító hatását ellensúlyozhatjuk az úgynevezett antioxidánsok bevitelével. A legismertebb antioxidánsok a C-vitamin, az E-vitamin, a szelén, a béta-karotin és más karotinoidok, valamint az ugyancsak antioxidáns hatású növények és táplálék-kiegészítők, mint amilyen például a Ginkgo biloba, vagyis a páfrányfenyő.

Léteznek ma már olyan, táplálék-kiegészítőként forgalmazott készítmények, amelyek mangosztánt is tartalmaznak, és ezek Magyarországon is hozzáférhetők. De emellett természetes segítségként rendelkezésünkre állnak a már említett aszalt szilva.

Ha figyelembe vesszük, milyen egyéb jótékony hatásai vannak a szilvának és az aszalt szilvának, akkor méltán tekinthetjük az egyik legegészségesebb gyümölcsünknek. A szilva és az aszalt szilva rendkívül gazdag káliumban, elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását, a szívritmus normalizálását és a salakanyagok kiürítését. Rendkívül gazdag forrása továbbá a szilva a vasnak, a kalciumnak, a magnéziumnak és a foszfornak is. Az egyik legjobb vértisztító, emellett serkenti az emésztést. Köztudomású, hogy az aszalt szilva a székrekedés ellen az egyik legeredményesebb természetes segítség. A szilvában lévő mangán hatására az emésztést segítő enzimek tökéletesebben végzik munkájukat. Az aszalt szilvát megfőzzük vagy éjszakára beáztatjuk, majd megisszuk a levét, így elősegítjük a rendszeres, szabályos székletet.

 

A Florida Egyetem táplálkozástudományi professzora, Bahram H. Arjmandi, aki nemzetközi szakértője az úgynevezett funkcionális élelem (olyan élelmiszerek, amelyek nemcsak táplálnak, de bizonyos betegségeket előnyösen befolyásolnak) kutatásának, több éve folytat kísérleteket az aszalt szilva egyedülálló tulajdonságának tanulmányozására.

A professzor felfedezte, hogy az aszalt szilva rendszeres fogyasztásával vissza lehet fordítani a menopauza után bekövetkező csontritkulást.

Az is nagyon jó, ha egyszerűen beiktatjuk a mindennapi táplálékaink közé az aszalt szilvát.

A szilva - úgy látszik - nagyon sokoldalú gyümölcs, mert egy másik amerikai egyetemnek (Texas A and M University) pedig arra sikerült rájönnie, hogy az aszalt szilva pürét, levet a húsok konzerválásában antioxidánsként lehet használni.

Megállapították, hogy legjobban a füstöletlen termékekhez, a frankfurti virslihez és a marhasülthez illik az íze.

Mindenesetre, az egészségünk szempontjából előnyös lenne, ha az aszalt szilva püré felváltaná a BHA-t (butilált hidroxi-anizolt), illetve a BHT-t (butilált hidroxi-toluolt), ezeket a szintetikus adalékokat, amelyeket ma használnak a húsokban levő zsírsavak avasodásának meggátlására.

Forrás: Science Daily és Sience Daily

 

http://usubufood.blogspot.com/2010/10/nagy-zsanna-manna-es-csokolade-desszert.html

 

Szólj hozzá!

Címkék: szilva gyümölcs aszalt


A bejegyzés trackback címe:

https://usubufood.blog.hu/api/trackback/id/tr562409608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása