food & spirit

Gasztronómia. És minden, amit érdekesnek találok. "Mindenevő" vagyok. Nekem, egy jól megírt Töltött káposzta recept olvasása többet jelent, mint három közepesen megírt novelláé. Ha valaki elolvassa Hamvas Béla, Rántott leveséről szóló gondolatát, akkor már nincs is miről beszélnem.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2010.11.21. 22:04 Foodafok

Fokhagyma

Mióta ember az ember a fokhagyma mindíg részét képezte táplálékának és gyógyító hatása is ismert volt. Az ókori Egyiptomban nagy tiszteletben álló fűszer és gyógynövény volt, a gízai piramisok építőinek falujában is megtalálták fogyasztásának nyomait. A görög atléták a versenyek előtt fokhagymát rágcsáltak, hogy növeljék teljesítményüket.

A középkorban amellett, hogy a szegények orvosságának tekintették úgy hitték, hogy védelmet nyújt a vámpírok és a boszorkányok ellen. Nagyon sok féle betegséget gyógyítottak vele, többek között a tífuszt és a kolerát is. Az I. Világháború során a harctéri sérülések elfertőződését akadályozták meg a foghagymával. A magyar javasasszonyok is ismerték a fokhagyma erejét. Az egyik legismertebb és sokat megmosolygott “terápiás ” használata a fogfájás gyógyításásban volt, de herpeszt és hüvelygombát is kezeltek vele. Sokan megbontrákoznak: te jó Isten, a sötét Középkor! És a sok elmaradott falusi! Méghogy fokhagymát a gyulladt fogra? Ki hallott már ilyen őrültséget? Pedig ez nem is olyan őrültség...

A gyógyszeripar kialakulását megelőző évezredekben is voltak betegségek, beteg emberek, gyógyítók és gyógyulások. A természetben szinte minden betegségre találhatunk gyógyírt. És amit tegnap még babonának, kuruzslásnak tartottak arról a modern kutatások kiderítik, hogy mégis csak van benne valami...

Hallottak már allicinről? A fokhagyma védekezése a kártevői ellen. Ha a fokhagyma szövetei megsérülnek a bennük lévő kén tartalmú aliin (illó olaj) gyorsan allicinné alakul és elindul a csoda. Az allicinről bebizonyosodott, hogy amellett, hogy a leghatékonyabb antioxidáns, antibakteriális, vírus és gombaölő hatása van (többek között nagyon hatékony az influenza vírusok ellen is). A bélben lakozó paraziták sem szeretik a fokhagyma szagát. Amellett, hogy kiűzi a nem kívánt vendégeket fertőtleníti a bélrendszert és fokozza az emésztő rendszer, a máj, az epe működését.

A hetvenes években a Szovjetúnióban a nagy influenza járványok idején fokozott fokhagyma fogyasztást javasoltak az embereknek.

Napjaink népbetegsége a magas vérnyomás és a magas koleszterin szint. Ha egyszer magas vérnyomást diagnosztizál orvosunk felírja a vérnyomás csökkentőt is innen kezdve nincs megállás életünk végéig szedhetjük a “gyógyszert”. Pedig ha tudnánk, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása (mellék hatások nélkül) csökkenti a vérnyomást, tisztítja az erekeben lévő lerakódást...

Az allicin, mint már említettem, csak akkor keletkezik, ha a fokhagyma szövetei megsérülnek, tehát akkor fejti ki hatását, ha apróra vágjuk vagy megtörjük. És mivel nagyon hamar lebomlik mindíg frissen készítsük el és fözés nélkül fogyasszuk.

A néphagyományban büdös hagymának hívott fokhagyma jellegzetes szagát csökkenthetjük, ha a petrezselyem zöldjét, kardamom magot vagy koriander magot rágcsálunk. Ha még így sem szeretjük, a gyógynövény boltokban vásárolhatunk fokhagyma kapszulát.

Szólj hozzá!

Címkék: fokhagyma fűszernövény


A bejegyzés trackback címe:

https://usubufood.blog.hu/api/trackback/id/tr212464153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása