food & spirit

Gasztronómia. És minden, amit érdekesnek találok. "Mindenevő" vagyok. Nekem, egy jól megírt Töltött káposzta recept olvasása többet jelent, mint három közepesen megírt novelláé. Ha valaki elolvassa Hamvas Béla, Rántott leveséről szóló gondolatát, akkor már nincs is miről beszélnem.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2010.11.03. 20:49 Foodafok

Római kömény

A római kömény (angolul Cumin, vagy Cummin, latin nevén a Cuminum cyminum), apró, vékony egynyári növény az Apiaceae (ernyősvirágzatúak) családjából, apró szálakra bomló, finom levelekkel, és fehér, vagy rózsaszín virágokkal. A Földközi-tenger mentén őshonos, de termelik Indiában, Kínában és Mexikóban is termésért, amit magnak neveznek, a legkülönfélébb ételek ízesítéséhez használják.

A római kömény, vagy cumin, comino valójában a megszárított termés. Ezek vékony, sárgásbarna, megnyúlt tojásdad magok, melyek hossza kb. 0,25 inch (6 mm), feltűnő hosszirányban végigfutó barázdákkal, melyek között kevésbé jól látható másodlagos barázdák futnak, nagyon apró finom rácsmintát létrehozva. A római kömény ültetésének idejét a monszun érkezésének ideje határozza meg.

Nagyon fontos alapanyaga egy sor fűszerkeveréknek, chutney-, chili-, és curry poroknak. A római kömény különösen Ázsiában, Észak-Afrikában, és a latin-amerikai konyhában népszerű.

Jól megkülönböztethető aromája nehéz és erős; íze meleg és a köménymagra emlékeztet. Egykor a római köményt széles körben használták, mint házi patikaszert; gyógyászati felhasználása napjainkban főképp az állatorvosi területre korlátozódik. A babiloni és asszír orvosok a római köményt gyógyszerekben, a korabeli görögök és rómaiak, mint élelmiszer tartósítószert használták. A római kömény magját már a Ószövetségben (Ésaiás 28:27), és az Újszövetségben (Máté 23:23) is említették.

A középkorban úgy tartották, hogy a római kömény képes a csirkéket és szeretőket is megóvni az elkalandozástól, elveszéstől. A magok kb. 2,5 - 4,5 % illóolajat tartalmaznak, melynek a fő összetevője a cumaldehyde.

Ezt az olajat használják az illatszergyártásban, többféle likőr ízesítésére, és gyógyászati célokra is.

 

Szólj hozzá!

Címkék: fűszer kömény


A bejegyzés trackback címe:

https://usubufood.blog.hu/api/trackback/id/tr982421020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása