food & spirit

Gasztronómia. És minden, amit érdekesnek találok. "Mindenevő" vagyok. Nekem, egy jól megírt Töltött káposzta recept olvasása többet jelent, mint három közepesen megírt novelláé. Ha valaki elolvassa Hamvas Béla, Rántott leveséről szóló gondolatát, akkor már nincs is miről beszélnem.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2010.08.26. 23:27 Foodafok

Pangasius (magyarul Cápaharcsa)

Ez a halfajta természetesen nem cápa, hanem inkább egyfajta harcsa, amely délkelet-ázsiai eredetű, leginkább a Mekong folyó torkolatánál őshonos. Erőteljes teste sötét szürkéskék, hasa ezüstös. Színárnyalatok különbözhetnek egymástól az életkoruk szerint: a kisebb példányok háta sötétebb szürke az idősebbekké pedig barnásabb. Kifejletten a szabadban elérheti a 130 cm-ert is és a 44 kg-ot. Akváriumi környezetben csak 15-20 centiméteresre nő meg.

Keskeny hátúszója mögött zsírúszót visel. Farokúszója nagy és erős. Apró kidülledő szemével igen rosszul is lát és ijedékeny. Nappal aktív, mozgékony hal amit nagy mennyiségben tenyésztenek halgazdaságokban és jó sporthalnak is tartják Thaiföldön. Akváriumban is jól tartható. Élő kishalakkal táplálkozik. Az idősebb példányok fogai elhullanak és akkor áttérnek a növényi táplálkozásra.

Mivel élettere a folyamatosan 22-26°C-os víz, így húsa gyakorlatilag teljesen zsírmentes. Ezt alátámasztja a 100 gr filére vetített energia tartalma is: 356 kj, 85 Kcal. Ez a halfajta Európában még csak most kezd ismertté válni, de Japánban, Kínában és az USA-ban már óriási népszerűségnek örvend. Az egzotikus helyeken nyaraló európai túristák megkedvelték az ebből készült ételeket és ezért döntöttek úgy a nagy halkereskedők, hogy ezt a terméket az európai piacokon is elérhetővé teszik. A hal húsa szaftos, lágy és semleges ízű, így felhasználása is igen sokféle étel elkészítését teszi lehetővé például panírozva, grillezve, párolva, egzotikus gyümölcsös módon elkészítve, levesnek, kínai módra wok-ban vagy akár magyarosan.

Nemzetközi kereskedelmi nevei a következők: orange ruffy, white ruffy, basa catfish, stripe catfish, Chine sole, Swai

Szólj hozzá!

Címkék: ázsia hal


A bejegyzés trackback címe:

https://usubufood.blog.hu/api/trackback/id/tr242401908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása