food & spirit

Gasztronómia. És minden, amit érdekesnek találok. "Mindenevő" vagyok. Nekem, egy jól megírt Töltött káposzta recept olvasása többet jelent, mint három közepesen megírt novelláé. Ha valaki elolvassa Hamvas Béla, Rántott leveséről szóló gondolatát, akkor már nincs is miről beszélnem.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2010.02.22. 18:23 Foodafok

kapribogyó

Érdekesség, hogy az elnevezéssel ellentétben a kapri cserjének nem a bogyóját, hanem a virágbimbóját (Capparis flos) fogyasztjuk.

A kapribogyó zöld színű, enyhe illatú, jellegzetesen fanyar, csípős ízű, ezért az ínyencek egyik nagy kedvence. Hatóanyaga a sárga színű rutinglikozid, melyből kb. 0,05% -ot tartalmaz. Ezen kívül kaprin sav, illóolaj valamint alkaloid tartalommal is rendelkezik.

A kapribogyó (kaporna, tüskés kaporna, kápri) a Dél-Európában és a Földközi-tenger partvidékén honos kapri cserje (Capparis spinosa) ecetben, sóban, olajban tartósított, még ki nem nyílott, fonnyasztott bimbója. A cserje Elő-Indiából és a Kaukázus területéről származik; Görögországban már az ókorban is termesztették.

A rómaiak terjesztették el a Földközi-tenger vidékén, ahol sziklás helyeken, omladozó várfalak réseibe kapaszkodik. Tollas virágzata rózsaszínű, levelei húsosak.

A sötétzöld, borsó nagyságú virágbimbót (Capparis flos) begyűjtik, mielőtt felnyílna, majd sós ecettel és gyakran olívaolajjal tartósítják.

A zöld, nem túlságosan puha, zárt bimbó kellemesen kesernyés és csípős, jellegzetesen fanyar fűszer.

Gyakran hamisítják más növények, leginkább a mocsári gólyahír bimbójával. Mexikóban a nyílmérget adó kreozot cserje (Larrea tridentata) ártalmatlan, ecetben elrakott bimbóival helyettesítik.

 

Felhasználható:

Húsételek, mártások, körözöttek, vadas ételek, hidegtálak, halételekhez, húskocsonyák, körözöttek és a szoljánka leves egyes változatainak ízesítésére.

 

Hatása:

Étvágygerjesztő és vérnyomáscsökkentő. Hatóanyaga, a sárga rutinglikozid egy természetes bioflavonoid, ami a C vitaminnal karöltve erősíti az immunrendszert.

 

http://usubufood.blogspot.com/search/label/capri

 

Szólj hozzá!

Címkék: kapribogyó


A bejegyzés trackback címe:

https://usubufood.blog.hu/api/trackback/id/tr92401056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása