food & spirit

Gasztronómia. És minden, amit érdekesnek találok. "Mindenevő" vagyok. Nekem, egy jól megírt Töltött káposzta recept olvasása többet jelent, mint három közepesen megírt novelláé. Ha valaki elolvassa Hamvas Béla, Rántott leveséről szóló gondolatát, akkor már nincs is miről beszélnem.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2009.12.30. 14:20 Foodafok

Cékla

Bár külsőleg egyáltalán nem hasonlítanak egymáshoz, a mángold és a cékla közeli rokonok. Mindkét növény őse a tengerparti mángold, amely a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékein nőtt vadon. Fajtától függően a céklagyökér lehet hosszúkás formájú, kerek vagy lapos. Sötétbordó húsa édes és finom.

A cékla, különösen tél végén, egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk lehet. A jellegzetes színű, a répafélék családjába tartozó növény Dél- és Közép-Európában őshonos, de ma már jóformán mindenütt a világon megtalálható. Főleg gyökeréért termelik, de a növény egyéb részei is jól hasznosíthatók. Ezt a gyökérzöldséget három formában dobják piacra. Májustól októberig friss, néha még leveles gyökeret vásárolhatunk. A hagyományosan télen fogyasztott főtt céklát egész évben megvásárolhatjuk kimérve, de legfőképpen pasztörizált formában, vákuumcsomagolásban.

Egészségre gyakorolt hatásai régóta ismertek. Gyökerét, levét már az asszírok is fogyasztották, a görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak lázcsillapításra használták. A kereszténnyé vált germán birodalomban maga Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését. Betegek és idősek eledeléül szolgáltak fel. Könnyen emészthető levelei, mindenekelőtt a fej és fogfájás enyhítésére volt alkalmas.

 

Gyógyhatás:

A cékla sokoldaluságát, gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.Nem véletlen tehát, ha a sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb "gyógyító növény" a zöldségek között. A céklalé sárgarépalével keverve kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő, ám ajánlatos különösen eleinte több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat. A céklában rejlő cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek.

 

Közérzet javító:

A céklából készült ital segít leküzdeni náthát és az influenzát. Céklalével tisztítókúrát is tarthatunk, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek. Fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása miatt székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható.

 

Tippek:

A cékla levét gyümölcscentrifugával válasszuk el a rostos résztől. Az így nyert folyadékból, naponta három fél borospohárral ajánlatos fogyasztani, míg megelőzésre kétszer, háromszor hetente. Tisztán lehetőleg soha ne igyuk. Ha lehet, akkor hígítsuk sárgarépalével vagy uborkalével.

 

http://usubufood.blogspot.com/search/label/c%C3%A9kla

 

Szólj hozzá!

Címkék: zöldség cékla


A bejegyzés trackback címe:

https://usubufood.blog.hu/api/trackback/id/tr261947963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása