Freekeh vagy farik egy gabona, melyet zöld búzából készítenek. A termelés folyamatában a pörkölés, füstölés során végbemenő változás során nyeri el végső ízét. Észak-afrikai országokban, főleg az egyiptomi és vele szomszédos országok konyháiban kedvelt gabona, sok népszerű étel, alkotó eleme. A betakarított búzaszemek még frissek, sárgák, a magok még puhák, majd felhalmozva a napon szárítják. Később meggyújtják, de a magas nedvességtartalma, a magokat megvédi, hiszen csak a szalma ég el a magok viszont megpörkölődnek. A pörkölt búzát ezek után dörzsölik, és innen kapta nevét, hiszen arabul a farik, azt jelenti, hogy "dörzsölte". E művelet által tisztul meg a gabonaszem és nyeri el megtöretése véget, végleges formáját. Ezért, úgy néznek ki a gabonaszemek, mint a zöld bulgur.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.