food & spirit

Gasztronómia. És minden, amit érdekesnek találok. "Mindenevő" vagyok. Nekem, egy jól megírt Töltött káposzta recept olvasása többet jelent, mint három közepesen megírt novelláé. Ha valaki elolvassa Hamvas Béla, Rántott leveséről szóló gondolatát, akkor már nincs is miről beszélnem.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2010.11.01. 14:40 Foodafok

Freekah (farik)

Freekeh vagy farik egy gabona, melyet zöld búzából készítenek. A termelés folyamatában a pörkölés, füstölés során végbemenő változás során nyeri el végső ízét. Észak-afrikai országokban, főleg az egyiptomi és vele szomszédos országok konyháiban kedvelt gabona, sok népszerű étel, alkotó eleme. A betakarított búzaszemek még frissek, sárgák, a magok még puhák, majd felhalmozva a napon szárítják. Később meggyújtják, de a magas nedvességtartalma, a magokat megvédi, hiszen csak a szalma ég el a magok viszont megpörkölődnek. A pörkölt búzát ezek után dörzsölik, és innen kapta nevét, hiszen arabul a farik, azt jelenti, hogy "dörzsölte". E művelet által tisztul meg a gabonaszem és nyeri el megtöretése véget, végleges formáját. Ezért, úgy néznek ki a gabonaszemek, mint a zöld bulgur.

Szólj hozzá!

Címkék: gabona


A bejegyzés trackback címe:

https://usubufood.blog.hu/api/trackback/id/tr12413682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása