food & spirit

Gasztronómia. És minden, amit érdekesnek találok. "Mindenevő" vagyok. Nekem, egy jól megírt Töltött káposzta recept olvasása többet jelent, mint három közepesen megírt novelláé. Ha valaki elolvassa Hamvas Béla, Rántott leveséről szóló gondolatát, akkor már nincs is miről beszélnem.

Naptár

április 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2015.03.04. 17:36 Foodafok

Ragasztott hús?!

Ez egy tavalyi műsor során írt terjedelmes cikk, melyet most volt szerencsém olvasni. Azonnal fel is tettem ide, hogy aki akarja olvassa, és váljon Tudatos Vásárlóvá, mert már semmi nem az, aminek látszik. Csak vásárolunk-vásárolunk és közben a nagy gyártók pofátlanul átvágnak. Érdekes, hogy a hangos és minden sz@rra úgró csatornák megmondó emberei, csak az ütött-kopott betonkeverőben, egy elhagyatott tanyán előállított ételízeítőt tudják szétszedni riportjaikban, az igazi nagy halak, meg az orrunk elött csinálják, és még jót röhögnek is rajta!

Itt találjátok a részletes olvasni valót. Ne hagyjátok ki. Köszönet a cikk írójának!

testfestes-19.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: magazin


2014.01.27. 19:14 Foodafok

Alan Watts - Az élet álma

"Ne keress alibit esetleges mulasztásaid igazolására és sohase mondj le pótlásuskról azzal, hogy végképp elkéstél vele! Az idönek nincs egyetlen olyan pontja sem, ahol ne lenne titkos ajtó az Örökkévalóságba, s te nem a múló éveknek, hanem e végtelenségnek dolgozol." - (Szepes Mária)

Szólj hozzá!

Címkék: video idézetek alan.watts


2013.07.16. 16:39 Foodafok

Ennyit "keres" egy gyorséttermi dolgozó

keszpenzes-fizetes.jpg

Négyszer annyit költenek a gyorsétterem-láncok egy-egy szellemi alkalmazottjukra, mint a fizikai dolgozókra.

folytatás…..itt!!

Szólj hozzá!

Címkék: hír


2013.05.21. 21:51 Foodafok

Vajhal, Kígyómakréla, Escolar, White Tuna

Az escolart az egész világon szeretik, tehát az európai országokban is megtalálható, így hazánkban is. Az escolart több néven is ismerik: fehér húsú tonhal, olajhal, Hawaii olajhal, Hawaii vajhal, kígyómakréla és közönséges vajhal.

Magyarországon, vajhal néven ismerik,és a halkereskedő cégek is ezen a néven forgalmazzák. A zavart az okozza, hogy az escolart nagyon sok országban keverik a többi hallal. New York-ban például néhány sushi étteremben az étlapon szereplő fehérhúsú tonhal, ami a sushi vagy sashimi alapanyaga, az nem volt más, mint az escolar. Magas olajtartalma miatt, az arra érzékenyeknek vigyázniuk kell, hiszen hashajtó hatása lehet, ezért több országban tiltó listára került. Japánban több helyen is korlátozzák, olyannyira, hogy nem is kerülhet forgalomba az escolar. Európában, több ország is fontolóra vette, hogy betiltsák, vagy legalább is korlátozzák a forgalmazását. Viszont a forgalmazást nagyon szigorúan veszik, és kötelezik az eladót, hogy a csomagoláson lévő címkén tüntessék fel, a hal magas olajtartalmát, valamint az egészségre gyakorolt hatását is. Ezt a módszert vette át hazánk is.

Trópusi és mérsékelt égövi tengerekben és óceánokban fordul elő. Sós vízi környezetet, 200-1100 méter mélységig szereti. Tápláléka elsősorban halak, rákok, tintahalak, polipok, puhatestűek. Sötét inkább barnás színezetű hal. Ahogyan idősödik úgy lesz egyre sötétebb és sötétebb, míg végül teljesen feketévé változik. A teste hasonlít a tonhalak alakjához bár azoknál kisebb, a test torpedó alakú. Az Escolar szervezete nem bontja le a táplálékai húsában megtalálható viaszésztereket azaz óriás zsírmolekulákat, ezért ez a halolaj vagy halzsír beépül a hal szervezetébe, ami által a húsának 14-25% olaj.

Az Escolarnak, vagy vajhalnak az íze attól függően változik, hogy nyersen, kissé átsütve vagy teljesen átsütve fogyasztjuk. A hús állaga nagyon érdekes, hiszen egyrészről kemény és tömör a textúrája illetve szuperfényes a felülete, ha csak nézzük, másrészről selymesen rugalmas szerkezetű és érzékeny, ha tapintjuk.

Az íze, egy csodálatos ínyencfalat, egy igazi különlegesség. Figyeljünk az ízesítésre, mert nem fogadja túl jól a fűszerezést a hal húsának magas olajtartalma miatt. Míg egy fehérhúsú tőkehalnál, elég pár perc sózás, ízesítés és sütés után a halhús legmélyebb régióiban is érezzük a fűszerezés hatását, addig az escolarnál a fűszerek vagy ízesítő anyagok felszívódása, beépülése, és az ízesítő hatás kifejtése, sokkal hatékonyatlanabb. De igazándiból nincs is rá szükség. Hogy miért? Azért mert amit a kezünkben tartunk, az egy igazi ÍZBOMBA. Nos, a probléma itt kezdődik. A jó íz miatt, csak ennénk, csak ennénk megállás nélkül. Ezáltal a gyomrunk telítődik a sok olajjal. Agyunk tudja ezt, ezért azt mondja: ELÉG, de ha a jelzés túlkésőn érkezik, akkor másnap kellemetlen meglepetésben lesz részünk Arról nem is beszélve, hogy emlékeinkre egy kevés árnyék vetül. Szóval próbáljuk meg használni az agyunkat és tudjunk megállni a falatozással.

TEHÁT:

Az igazi vajhal neve angolul: butterfish, avagy közismertebb nevén aratóhal.

forrás: oceancowboy

escolar.jpgEscolar

butterfish.jpgButterfish

1 komment

Címkék: gasztro hal


2013.05.16. 22:51 Foodafok

Foodafok Kitchen

qr code Foodafok Kitchen (blog elérés)

Szólj hozzá!


2013.01.11. 11:11 Foodafok

Wim Mertens - Often A Bird (musicvideo by kittenzilla)

Szólj hozzá!

Címkék: zene video Wim Mertens


2012.08.20. 20:03 Foodafok

"ÁLDOTTAK LEGYETEK MAGYAROK,....

ÁLDOTTAK LEGYETEK MAGYAROK,
ATILLA NÉPÉNEK ÖRÖKÖSEI!

J.J. Modi indiai történész, hun-kutató rövid beszéde 1925-ben, amikor Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia kitüntette őt.

(Zajti Ferenc festőművész, magyarságkutató társa és barátja volt, az eredeti angol szöveget Zajti Ferenc fordította magyarra)

(A magyarság életében ünnepnappá emelkedett az a nap, amikor Horthy Miklós meghívására, 1925-ben hazánkba érkezett a világhírű hindu tudós, Dr. J. J. Modi, aki óriási tömeg jelenlétében tolmácsolta India üdvözletét, majd előadást tartott ,,A régi magyarok nagyságáról, viselt dolgairól, faji őserejéről" címmel. Ebből az előadásból emeltük ki azt a részt, amellyel leghatalmasabb királyunkat, Atilla nagy királyunkat, ,,az Isten Ostorát" kívánom bemutatni és jellemezni):

,,Áldottak legyetek magyarok, Atilla népének egyetlen örökösei! Félszázados tanulmányaim meggyőztek arról, hogy a hunok feltétlenül a magyarok ősei voltak, s így a mai magyarság az ősi szkíta népek egyedüli leszármazottai. Így a magyarságnak a történelme a ma élő összes nemzetek legősibb történelme. Kutatásaim során a hunokat olyan nemzetnek ismertem meg, amelynek dicsősége a mai szomorú világot is beragyogja. Atilla a világtörténelem egyik legnagyobb hőse, aki mint minden igaz hős, lovagias és nagylelkű is volt, amit Róma alól történt visszavonulásával a legcsodálatosabb módon bizonyított be.

Tudják-e önök, hogy a világtörténelem legnagyobb alakjait, összehasonlíthatatlanul legnagyobb hadvezéreit, legnagyobb államépítőit és államszervező zsenijeit önök, magyarok adták? Tudják-e önök, hogy Atilla hadvezéri nagyságához képest a történelem többi nagy katonai héroszai: egy Cyros, egy Nagy Sándor, egy Hannibál, egy Julius Caesar, egy Napóleon elenyészően kicsi figurák? Ki volt a világtörténelem folyamán, Atillán kívül, aki a kínai nagy faltól egészen az Atlanti-óceánig terjedő két világrészt átfogó, roppant területet tudott uralma alá hajtani? De volt-e Atillán kívül a világtörténelemnek még egyetlen zsenije, aki hadvezéri tehetségével megszerzett és megalapított kétkontinensnyi birodalmat nemcsak meghódítani, hanem megszervezni, élő organizmusban összefogni, törvényekkel szabályozni, renddel fenntartani tudta volna? És ezt a szinte emberfeletti, emberen túli nagyságot, ezt a minden idők legnagyobb tehetségű katonáját és államférfiját önök, magyarok adták a világnak! És én, az egyszerű öreg hindu ember büszke vagyok arra, hogy ezt most önöknek elmondhattam és meghajthattam személyesen is az önök nagyszerű fajtája előtt az elismerés zászlaját. Mert ez a faj, amely egy Atillát tudott produkálni, magából kitermelni, olyan érték és olyan erő, amelyet ideig-óráig érhetnek ugyan leromlások, kisiklások, letörések, de mégis a maga őserejéből táplálkozva megújulhat százszor és ezerszer, s amelyet végleg elpusztítani nem lehet soha! A magyarok mindig az első faja voltak a világnak s azok is maradnak mindvégig, a történelmi idők jó és balsorsán keresztül.

ATILLA AZ ISTEN OSTORA, A KIRÁLYOK KIRÁLYA
(434 - 453 között uralkodott)

ATILLA NÉPÉNEK ÖRÖKÖSEI.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: történelem