food & spirit

Gasztronómia. És minden, amit érdekesnek találok. "Mindenevő" vagyok. Nekem, egy jól megírt Töltött káposzta recept olvasása többet jelent, mint három közepesen megírt novelláé. Ha valaki elolvassa Hamvas Béla, Rántott leveséről szóló gondolatát, akkor már nincs is miről beszélnem.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2010.11.19. 21:35 Foodafok

Kövér porcsin

(Portulaca oleracea)

Népies neve: disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér

Június végén a homokos talajú kertekben megjelenik a kövér porcsin pozsgás fényes leveleivel, szinte kiirthatatlanul. Lehet szárazság, lehet esős időszak a porcsin szabadon burjánzik. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet. Szidjuk is eleget, pedig ha tudnánk...

A porcsin nem csak gyógynövény, hanem kiváló saláta vagy főzelék készítésére. A Földközi tenger vidékén és a Közel Keleten nemesített változata is létezik.

A porcsin egyike azon kevés növényeknek, melyek nagyon gazdagok Omega 3 telítetlen zsírsavban, különösen Alfa-Liposavban amely az az egyedüli antioxidáns, mely mind vízben, mind zsírban is oldódik, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Emellett nagyon gazdag A,E és C vitaminban, magnéziumban és potássziumban is. Bétakarotin tartalma magasabb a spenóténál.

A nagy arab gyógyító Ibn Elbitar (akinek meghatározó befolyása volt az európai gyógyításban) már a XIII. században is több művében említi, a kövér porcsin gyógyító hatását, de a Hagyományos Kínai Gyógyászat és az Ayurvédikus Gyógyászat is használja.

A magyar népgyógyászatban a húgyúti betegségek és gyulladások kezelésében, valamint a szív-érrendszeri betegségek gyógyításában használják.

Emellett használhatjuk fejfájás megszüntetésére, tüdőgyulladás, influenza és megfázás tüneteinek az enyhítésére. Maria Treben a fogínysorvadás, fogínygyulladás kezelésekor is használja a porcsint. Porcsin levél rágcsálásával megszüntethetjük a fogínyvérzést. Használják különböző bőrgyulladások, sebek, fekélyek, ekcéma és égési sebek gyógyítására.

A vér koleszterin és vércukorszintjére kifejtett hatása miatt védi az artériákat. Kiváló vértisztító, vérzés csillapító hatású.

Rheumás megbetegedések kezelésére is használhatjuk mind belsőleg mind pakolásként külsőleg is. Féreghajtásra is kiváló és gyulladás csökkentő hatása miatt az aranyér tüneteit is enyhíti. Magas antioxidáns tartalma pedig lassítja az öregedés folyamatát.

Hát kell ennél több? Pedig csak egy egyszerű gyomnövény...

Szólj hozzá!

Címkék: saláta zöldség gyom


A bejegyzés trackback címe:

https://usubufood.blog.hu/api/trackback/id/tr342460176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása