food & spirit

Gasztronómia. És minden, amit érdekesnek találok. "Mindenevő" vagyok. Nekem, egy jól megírt Töltött káposzta recept olvasása többet jelent, mint három közepesen megírt novelláé. Ha valaki elolvassa Hamvas Béla, Rántott leveséről szóló gondolatát, akkor már nincs is miről beszélnem.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2010.09.20. 13:33 Foodafok

Orda (savsajt), vagy zsendice

Az orda egy másodlagos eljárással, tejsavóból készített sajtféleség.

A sajtgyártásból visszamaradó savó még sok ásványianyagot, tejcukrot, albuminfehérjét és zsírt tartalmaz. Ha a savót természetes úton megsavanyítják (vagy ecetsavat adnak hozzá), majd 70-90 °C-ra felmelegítik, akkor a savóban maradt fehérjék (laktalbumin) pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez a zsendice. A zsendicét sajtruhán átszűrve, 12 órás csurgatás után kapják meg az ordát (albumin savósajt).

A friss sajtok közé tartozik. Az alvadékból kinyert sajt mennyiségéhez képest, az ordából csak kis mennyiség (6-10%-ot) nyerhető ki, de ezt a sajtnál magasabb áron értékesíthetik.Állaga lágyabb mint a tehéntejből készült túróé, de ahhoz hasonlóan felhasználható. Romlékony, emiatt csak a frissen készült ordát javasolt felhasználni. Tartósítás céljából sóval gyúrják össze, és hűtve tárolják. Az orda kiváló tápértékű és szinte salakmentesen emészthető.

 

1 komment

Címkék: sajt orda zsendice


A bejegyzés trackback címe:

https://usubufood.blog.hu/api/trackback/id/tr982395021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ttt59 2012.03.05. 22:24:21

[URL]http://kep.psharing.com/639374.jpg[/URL]..isteni lett, ha elég kevéske is abból a majdcsak 9 liternyi savóból...segít az egér a mennyiség megsaccolásában..dióval, egy pár kortynyi piros boreviccsel:)
süti beállítások módosítása