food & spirit

Gasztronómia. És minden, amit érdekesnek találok. "Mindenevő" vagyok. Nekem, egy jól megírt Töltött káposzta recept olvasása többet jelent, mint három közepesen megírt novelláé. Ha valaki elolvassa Hamvas Béla, Rántott leveséről szóló gondolatát, akkor már nincs is miről beszélnem.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.06.23. 13:55 Foodafok

Holdomat

Ez egy melegen tartó készülék, ami nem utolsó sorban, nagyon jó a lassú sütéshez! A holdomat maximális hőmérséklete 120 fok, ettől lefelé fokonként állítható és mivel svájci termék, bízhatunk a pontosságában!

 
 

Például az egészben sült húst elősütjük a rostlapon, majd pár percig 120 fokon a holdomatba, vagy ha nagyobb hőmérsékleten akarjuk a kombiba, és utána alacsony hőmérsékleten órákig süthetjük tovább elmés kis szerkezetünkben.
Természetesen jár bele maghőmérő, ami segítségével beállíthatjuk a belső hőmérsékletet.

Ha tegyük fel délre jön egy csoport, akinek rostélyost akarunk adni, akkor előző éjjel műszakzárás előtt elősütjük a húsokat és berakjuk a holdomatba nyolcvanöt fokra, vagy akár egy kicsit többre, és beprogramozzuk, hogy hatvanöt fok maghőmérsékletig süsse ekkora hőmérsékleten, majd ha ezt elérte, tartsa melegen 60 fokon.
A hús nagyon kíméletesen, vaj puhára sül, megőrizve majdnem az összes húsnedvét, ezután melegen tartja, és délbe a vendégek egy nagyon jó minőségű hússal találkozhatnak.
Amikor sok foglalás van, mondjuk estére, akkor minden húsból lesüthetünk 10-10 adagot előre, vagy akár többet is, nincs már gond vele, csak szeletelni és tálalni kel (kacsamell, báránygerinc, steak egészben, borjúgerinc).
Normál hálózati energiát használ, ami sokkal olcsóbb, mint a kombié, és még spórolunk az éjszakai árammal is, mivel éjjel készül el az ételünk.
 
Nem utolsó előnye az, hogy míg őt használjuk a kíméletes hosszan tartó sütésre, addig a kombit, szabadon használhatjuk minden másra! Az ajtaján található pár szellőző nyílás, amit kedvünk szerit állíthatunk annak függvényébe, hogy milyen páratartalmat szeretnénk elérni a belsejében.
Ha rántott szeletet akarunk melegen tartani, akkor természetesen teljesen nyitva hagyjuk, és a cég állítása szerint, a rántott szeletünket minimális minőségvesztéssel, ropogósan tudjuk melegen tartani.
Nem valami óriási a mérete, és ezért könnyen el tudjuk helyezni a konyhánkon bárhova, akármikor áthelyezhetjük, oda, ahol éppen szükségünk van rá, és ahol konnektor van a közelben. Kitelepülésekre ebben lehet kiszállítani az elkészült étkeinket, a szállítás alatt melegen tart, majd a tetthelyen ismét csatlakoztatva a hálózathoz folytatja áldásos munkáját.

Pár adatot a konyhai gépek energiafelhasználásáról, ami igen tanulságos:
Kipper 12,5 KW/óra
fritöse 12 KW
kombi: 12,5 KW
Steammer 13 KW
Holdomat 1 KW.

Egy gondolat Blumenthaltól:
„Ha egy hús tíz perccel tovább pihen a kelleténél, miután elkészült, akkor nagy valószínűséggel az egész munka kárba veszett. Ezért jó a hiperszuper konyhatechnológia, a holdomat például, amely 50 Celsius fokon, anélkül hogy mozgatná a levegőt, képes a hús állagát a kívánt minőségben hosszú ideig megőrizni.”

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro gép


A bejegyzés trackback címe:

https://usubufood.blog.hu/api/trackback/id/tr69535179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása